Psychische problemen

Depressie

Wat is een depressie?

Iedereen voelt zich wel eens somber of verdrietig. Helaas, horen deze gevoelens bij het leven. Somberheid en verdriet zijn heel natuurlijke reacties op vervelende gebeurtenissen zoals ruzies, gezondheidsproblemen of ontslag. Vaak duren deze gevoelens een paar dagen en verdwijnen ze vanzelf. Sommige mensen zeggen over deze gevoelens: ‘ik voel me een beetje depressief’. Meestal klopt dat niet helemaal. Wie deze gevoelens een paar dagen heeft, is niet depressief.

Bij een echte depressie is namelijk iets anders aan de hand: uw somberheid of verdriet duren weken of maanden en verdwijnen niet zomaar. Als u depressief bent, bent u zelden of nooit blij of tevreden. U voelt zich voortdurend somber, bedroefd of hopeloos. Ook heeft u geen interesse meer in dingen die u eerder leuk vond: uw hobby’s interesseren u niet meer, u zoekt minder contact met anderen en genieten is erg moeilijk. Er zijn verschillende soorten depressie, bijvoorbeeld een dysthyme stoornis en een postnatale depressie.

Een depressie kan veel vragen en emoties oproepen. Misschien voelt u zich wel heel erg alleen. Of heeft u het idee dat u de enige bent die dit overkomt. Niets is minder waar. Helaas is het een aandoening die veel voorkomt. Tien procent van de mannen en twintig procent van de vrouwen krijgt er in zijn of haar leven mee te maken. Daarmee is depressie één van de meest voorkomende psychische aandoeningen. Ook kinderen, adolescenten en zelfs baby’s kunnen depressief zijn. Een depressie uit zich bij hen soms anders dan bij volwassenen en is daardoor niet altijd even makkelijk te herkennen.

Gelukkig is een depressie in de meeste gevallen goed te behandelen. Schroom niet om hulp te zoeken, ook als u niet zeker weet of u depressief bent. Voorkomen is beter dan genezen en hoe eerder een behandeling start, hoe groter de kans van slagen.

Symptomen depressie

Er wordt onderscheid gemaakt tussen lichte, matige en ernstige depressies. Hoe meer van onderstaande klachten aanwezig zijn, hoe ernstiger de depressie:

Door een depressie kunt u last hebben van lichamelijke en psychische klachten:

Lichamelijke klachten

Psychische klachten:

WAAR KOMT HET DOOR?

Een depressie kan veel vragen en emoties oproepen. Misschien voel jij je wel heel erg alleen. Of heb je het idee dat je de enige bent die dit overkomt. Niets is minder waar. Het komt veel voor: ongeveer 16 procent van de Nederlanders krijgt ooit een depressie. Dat betekent dat gemiddeld één van elke zes mensen ooit een depressie zal krijgen. Daarmee is het één van de meest voorkomende psychische aandoeningen.

Of misschien vraag je je wel af waardoor je een depressie hebt. Vaak is het moeilijk te achterhalen waardoor je precies depressief bent geraakt. In de wetenschap wordt er vanuit gegaan dat er drie oorzaken van invloed zijn: dat zijn biologische, psychologische en sociale invloeden.

BIOLOGISCHE FACTOREN

Erfelijkheid speelt een rol. In sommige families komen depressies vaak voor. De kans dat jij dan kwetsbaar bent om een depressie te ontwikkelen is groter dan in families waarin het nauwelijks voorkomt.

SOCIALE FACTOREN

Daarnaast is wat je meemaakt van belang. Als je veel vervelende gebeurtenissen meemaakt, zal je eerder een depressie ontwikkelen dan wanneer je nooit iets ernstig meemaakt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een echtscheiding, de dood van een naaste of een ernstig ongeluk.

PSYCHISCHE FACTOREN

Ten slotte maakt het uit hoe je in het leven staat. Sommige mensen zien overal het zonnige van in. Bij ontslag richten ze zich makkelijk op een nieuwe loopbaan. Kortom, mensen met het motto: achter de wolken schijnt de zon. Je zult begrijpen dat zij makkelijk met tegenslagen omgaan.

Vaak is het zo dat een combinatie van bovenstaande invloeden maakt of iemand wel of niet depressief wordt. Ben je kwetsbaar voor depressie (door erfelijkheid) en denk je negatief? Dan zal je eerder depressief worden als je je baan verliest dan iemand die niet kwetsbaar is en erg positief denkt.

Tips

TIPS VOOR U ZELF

TIPS VOOR DE OMGEVING

Behandeling

Lees verder over de behandeling van een depressie.

Zorgkaart Nederland

Sitemap