Psychische problemen

Bipolaire stoornis

Wat is een bipolaire of manisch depressieve stoornis?

Emotionele pieken en dalen horen bij het leven. Er zijn nu eenmaal situaties die ons erg boos, blij of verdrietig maken. Sommige mensen hebben echter last van stemmingsschommelingen die niet in verhouding staan tot wat er gebeurt; de stemming lijkt soms zijn eigen gang te gaan. In dat geval kan er sprake zijn van een bipolaire stoornis, ook wel manisch depressieve stoornis genoemd. In de praktijk betekenen deze termen vrijwel hetzelfde. Iemand met een bipolaire stoornis kan soms overmatig opgewekt en actief zijn en dan weer erg somber. De overmatige opgewektheid is een manie; de somberheid een depressie. Een bipolaire stoornis gaat helaas niet vanzelf over en kan zonder behandeling verergeren. Zoek daarom hulp. Een vroegtijdige diagnose en de juiste behandeling kan veel leed voorkomen. Hoe eerder u er bij bent, hoe groter de kans dat uw stemmingen worden gestabiliseerd.

Download hier de Brochure Bipolaire Stoornissen

Symptomen bipolaire stoornis

Een bipolaire stoornis kan zich op verschillende manieren uiten. Vaak gaat het om een afwisseling van manieën en depressies. Tussen die episoden is de stemming dan normaal. Soms zijn de symptomen van een manie minder ernstig en moeilijk te onderscheiden van ‘normale’ opgewektheid of opwinding. We spreken dan over een ‘hypomanie’. Bij sommige mensen met een bipolaire stoornis ontbreken de depressies en zijn er alleen (hypo)manische episoden. Ook kan er sprake zijn van gemengde episoden waarbij (hypo)manie en depressie gelijktijdig optreden. Soms volgen episoden elkaar snel op, maar er kunnen ook vele jaren tussen liggen. Episoden kunnen dagen, weken, maanden en in sommige gevallen zelfs jaren duren. Depressies duren vaak langer dan manieën.

Mogelijke symptomen bij een manie

Mogelijke symptomen bij een depressie

WAAR KOMT HET DOOR?

Hoewel er nog veel onduidelijkheden zijn over het ontstaan van bipolaire stoornissen, is het zeker dat een aantal factoren een rol speelt:

BIOLOGISCHE FACTOREN

De belangrijkste biologische factor is erfelijkheid. In sommige families komen bipolaire stoornissen meer voor dan in andere. Ook medicijnen, alcohol, drugs en lichamelijke ziekten kunnen het ontstaan van stemmingswisselingen in de hand werken. Slaaponthouding of het doorbreken van het 24-uurs ritme, bijvoorbeeld door ploegendiensten en jetlag, kunnen eveneens een aanleiding zijn.

SOCIALE FACTOREN

Ingrijpende gebeurtenissen kunnen veel spanning oproepen. Dat geldt voor negatieve gebeurtenissen als echtscheiding, dood of verlies van werk, maar ook voor positieve gebeurtenissen als de geboorte van een kind of het krijgen van promotie. Bij mensen die er kwetsbaar voor zijn, kan deze spanning leiden tot een bipolaire stoornis.

PSYCHISCHE FACTOREN

Mensen die niet goed in staat zijn om problemen op te lossen, verdriet te verwerken of steun te vragen, hebben een grotere kans op het krijgen van een bipolaire stoornis.

Tips

TIPS VOOR U ZELF

TIPS VOOR DE OMGEVING

BEHANDELING

Lees verder over de behandeling van een Bipolaire stoornis.

Zorgkaart Nederland

Sitemap