Groepsmodules

Als je in een groep wilt, heb je een ruime keuze binnen PuntP. We geloven dat je in een groep sneller vooruit kan gaan omdat je door de aanwezigheid en betrokkenheid van anderen leert dat het normaal is om klachten te hebben. Acceptatie kan een belangrijk onderdeel zijn van het behandelproces. Geen acceptatie waarbij je passief wordt, maar acceptatie die je ruimte geeft om je bezig te houden met zaken die ertoe doen. En je in beweging brengt. Groepsbehandeling bij PuntP heeft altijd als doel om je stapjes te laten zetten richting de door jou zelf gekozen gezondheidsdoelen.

Naast de groep blijf je laagfrequent je individuele behandelaar zien die je ondersteunt in je behandeling.

We hebben de volgende groepen:

Zelfbeeldgroep:

Deze groep helpt je bij het ontwikkelen van een positief zelfbeeld als je last hebt van een negatief zelfbeeld. Je leert met oefeningen hoe je kleine stappen kunt zetten en hoe je deze stapjes positief kunt evalueren bij het opbouwen van een positief zelfbeeld.

Sociale Exposure groep:

Deze groep helpt je om weer in aanwezigheid van andere mensen jezelf te laten zien en horen. Je leert je aandacht te richten op de taak die je jezelf hebt gesteld en je minder af te laten leiden door wat anderen van jou (zouden kunnen) vinden.  Je leert stapjes te zetten richting jouw gezondheidsdoelen.

Aandachtgerichtheidsgroep:

Deze groep helpt je om minder gericht te zijn op alles wat je hoofd allemaal “uitdenkt” waardoor je je angst en stemming onbedoeld in stand houdt. Je leert met behulp van meditatieve en cognitieve oefeningen bewust je aandacht te richten waardoor je je minder laat afleiden door bijzaken en beter toekomt aan de dingen die er voor jou toe doen.

Acceptatiegroep:

Deze groep (op basis van Acceptance and Commitment Therapy, ACT) helpt je om pijnlijke gevoelens en andere pijn meer te leren accepteren in plaats van hiertegen te vechten. Tevens ga je aan de slag met het creëren van meer afstand tot de inhoud van je gedachten, waardoor deze je minder kunnen beperken in de dingen die jij wil doen in je leven. Elke week bepaal je samen met de groep een waardevolle concrete stap die je gaat zetten. Door middel van onder andere mindfulness oefeningen werk je ook aan je aandacht meer in het hier en nu richten en leer je een open, observerende houding aan.

DOE groep:

Deze groep helpt je om meer ritme en regelmaat in je dag aan te brengen, dagelijkse taken en doelen te plannen en te organiseren. Je zet iedere week een stapje waardoor je oefent met het ontwikkelen van meer structuur.

Slaapgroep:

Deze groep helpt je bij het verbeteren van je slaap. Je krijgt handvatten en tips bij slaapproblemen, niet alleen door te leren hoe je je slaaphygiëne kunt verbeteren, maar ook door anders  te leren denken waardoor je anders leert omgaan met een verstoorde nachtrust.

Losmakingsgroep

Deze groep helpt je als je merkt dat je ouders nog teveel invloed hebben op hoe je je leven inricht, waardoor je niet toekomt aan het opbouwen van een eigen leven. Je leert hoe je (psychologisch) meer afstand kunt nemen t.o.v. je ouders zodat je beter toekomt aan je eigen ontwikkeling.

Studiemotivatie groep:

Deze groep helpt je als je vastloopt in studeren en studievermijdend gedrag. Je leert hoe je je motivatie kunt versterken, hoe je minder snel afgeleid wordt en hoe je je faalangst leert herkennen zonder ernaar te handelen.

Runningtherapie groep:

Deze groep helpt je om je brein en stemming positief te beïnvloeden door middel van beweging. Met name bij depressieve klachten is deze aanpak effectief. Voor deelname aan deze groep hoef je geen ervaring met hardlopen te hebben.