Ervaringsverhaal

‘In de groep leerde ik dat ik niet de enige was’
Carolina

Carolina volgde een behandeling bij PuntP voor haar sociale fobie. Na de intake en diagnose besloot zij samen met haar behandelaar deel te nemen aan groepstherapie. Onlangs sloot zij de behandeling met succes af.

Carolina: “Ik ben gewend aan perioden van depressie en ook aan het feit dat ik sociale situaties soms liever uit de weg ga. Maar op een bepaald moment merkte ik dat ik mijn somberheid niet zomaar meer te boven kwam. Ik had steeds minder energie op een dag en ging daardoor sociale contacten steeds vaker uit de weg. Ik ben ZZP-er, dus mijn werk gaat altijd gewoon door, maar er bleef geen energie meer over om daarnaast nog leuke dingen te doen of mensen te ontmoeten. Ik raakte geïsoleerd.

Het is niet eenvoudig om met een sociale fobie juist voor een groepsbehandeling te kiezen. Toch heb ik dat gedaan en het heeft me heel veel opgeleverd. Zo merkte ik direct al dat ik niet de enige was. De deelnemers in de groep zijn elkaar enorm tot steun. Ook wordt er gelukkig veel gelachen. Er waren behandelaars aanwezig, speciaal voor de wekelijkse groepsgesprekken, en zij gaven aanvullingen zoals oefeningen in mindfulness. De aantekeningen die ik heb gemaakt na afloop van de bijeenkomsten gebruik ik nog steeds. Dat ik mijn angst niet moet negeren, maar juist kan waarnemen en accepteren, dat was echt een openbaring voor me.

Elke week moest ik voor mezelf een kleine opdracht bedenken. Ik verheugde me erop dat ik aan de anderen kon vertellen hoe het was gegaan. En ik leerde luisteren naar hun ervaringen. Het geeft kracht als je anderen iets mee kunt geven vanuit je eigen ervaring. In de groep voelde ik dat ik goed genoeg ben zoals ik ben. En ik leerde op mezelf vertrouwen. Als ik tijdens therapie in een groep kan praten, dan kan ik het buiten de therapie óók!