Familievertrouwenspersoon

De familievertrouwenspersoon is er speciaal voor jou. Zij ondersteunt familieleden en naastbetrokkenen van cliënten die bij Arkin in behandeling zijn. Heb jij als naaste vragen of problemen waar je met de behandelaar niet uitkomt? De familievertrouwenspersoon is er voor jou.

Wanneer ondersteuning vragen?

Je kunt bij de familievertrouwenspersoon terecht met vragen over de zorg voor je partner, kind, ouder, broer, zus of vriend. Of als je niet weet waar je moet zijn, een klacht hebt of problemen hebt bij het contact met de behandelaar. Misschien krijg je de juiste persoon maar niet te pakken. In al deze situaties kun je ondersteuning vragen van een familievertrouwenspersoon.

Wat kan een familievertrouwenspersoon voor jou doen?

De familievertrouwenspersoon geeft informatie, denkt met mee, geeft advies, kan bemiddelen tussen jou en de hulpverlening en als dat nodig is helpen bij een klachtenprocedure. Dit betekent dat een familievertrouwenspersoon:

  • samen met jou de knelpunten in de zorg en mogelijke oplossingen daarvoor op een rijtje zet;
  • informatie geeft over waar zorg te krijgen is, hoe de zorg werkt en wat de formele en informele rol van naasten daarbij is;
  • advies geeft over hoe jij als familie of vriend kunt bijdragen aan het herstel van de patiënt en aan de continuïteit van de zorg;
  • ondersteunt in het contact met de hulpverleners en behandelaars
  • bemiddelt als jij het niet eens bent met de behandeling;
  • ondersteunt bij het indienen van een klacht.

Geen verwijzing nodig

Als naaste kun je rechtstreeks en zonder verwijsbrief van de huisarts naar een familievertrouwenspersoon. Je hebt geen toestemming nodig van je naaste of van de behandelafdeling. De ondersteuning van de familievertrouwenspersoon is gratis.

Vertrouwelijk en onafhankelijk

De familievertrouwenspersoon maakt van jouw vraag, klacht of probleem een dossier. Daarin neemt die alleen de persoonsgegevens op die nodig zijn om jouw vraag te behandelen. Niemand mag dit dossier inzien behalve de familievertrouwenspersoon en jijzelf. Ook de behandelaars niet. De familievertrouwenspersoon is in dienst van een aparte stichting en werkt onafhankelijk.

Familievertrouwenspersoon van Arkin

De familievertrouwenspersoon van Arkin is Kathelijne Groffen. Als familievertrouwenspersoon van de Landelijke Stichting Familievertrouwenspersonen is zij aangesloten bij Arkin.

“Het maakt veel uit of naasten hun verhaal vertellen aan het eigen netwerk of aan mij als familievertrouwenspersoon. Ik begrijp naasten op een ander niveau en kan daarnaast echt iets betekenen in bijvoorbeeld het contact met de hulpverlening. Ze merken dat het makkelijker communiceren is met de hulpverlening als ik erbij ben of als ik ze help in de voorbereiding.”

Kathelijne Groffen
0611261938
k.groffen@familievertrouwenspersonen.nl

Meer informatie staat op de website van de familievertrouwenspersonen.