Behandelingen

Onze behandelingen richten zich op gezondheidsdoelen die je kunt bereiken door de oefeningen van je behandelaar en door de stapjes die je zelf zet. De oefeningen van je behandelaar richten zich op het omgaan met je klachten. Je behandelaar is hierin geschoold en deskundig. De stapjes gaan altijd over wat je wilt doen op het gebied van sociale relaties, werk/dagbesteding, leefstijl en/of je persoonlijke ontwikkeling. Jij hebt hierin als cliënt zoveel mogelijk de regie. Door zelf stapjes te zetten verander je actief, neemt je vertrouwen toe, vergroot je je weerbaarheid en verklein je de kans op terugval in oude patronen.

Een behandeling bij PuntP bestaat uit één of meer behandelmodules. We hebben deze behandelmodules voor je op een rijtje gezet zodat je je alvast een beeld kunt vormen van welke module het beste bij je past:

  • Psychologische module waarin je leert om met je klachten om te gaan door “anders te denken en te doen” (CGT), “door te accepteren en te doen” (ACT) of “door anders om te gaan met jezelf en anderen” (KPSP).
  • Stabiliserende module waarin je behandeling krijgt die gericht is op allerhande bijkomende problemen, waarin het van belang is dat je overzicht krijgt en leert organiseren, weet welke hulp je waar kunt inzetten.
  • Medicamenteuze module waarin je behandeling krijgt met medicijnen
  • Groepsmodule waarin je ervaart hoe krachtig het werkt om samen met andere mensen oefeningen uit te voeren.
  • Online- module die veel informatie en oefeningen biedt om tussen de sessies door actief met je verandering bezig te blijven.

Klik op een van de behandelmodules als je er meer over wilt weten.

Duur van de behandeling

Bij de start van de behandeling spreek je met je behandelaar af hoeveel sessies een behandeling duurt. De ervaring leert dat duidelijkheid over de lengte van de behandeling makkelijker leidt tot een betrokken, actieve houding van jouzelf en van je behandelaar en de behandeling daardoor meer kans heeft om te slagen. De gemeten effecten van onze behandelingen zijn met deze werkwijze ver boven het landelijk gemiddelde effect.

Evaluatie van de behandeling

Je spreekt met je behandelaar af op welke manier en op welk moment besproken wordt wat het effect is van de behandeling. Het gaan dan om vragen als “Lukt het je om actiever te worden door stapjes te zetten? Lukt het om de oefeningen van je behandelaar uit te voeren? Weet je nog aan welk doel er gewerkt wordt? Ben je tevreden over je behandelaar? Worden de klachten minder?” Deze vragen helpen jou en je behandelaar om de behandeling op tijd bij te sturen als dat nodig is.