Veelgestelde vragen

Psychische problemen

Ik overweeg behandeling voor angstklachten maar word ik daarbij gedwongen de dingen te doen die ik eng vind?

In principe leidt vermijden tot meer angst en het doen van spannende dingen tot meer zelfvertrouwen. Veel behandelingen van angstklachten zijn hierop gebaseerd. Met behulp van een therapeut worden de voorwaarden gecreëerd waarbij de cliënt met kleine stapjes weer dingen durft te gaan doen waar hij/zij vroeger bang voor was. Dat gaat nooit met dwang gepaard en er wordt ook niet van cliënten gevraagd dingen te doen waarvan ze in paniek raken.

Wat is het verschil tussen burn-out en depressie?

Burn-out is een toestand van lichamelijke en geestelijke uitputting die lijkt op depressie. Bij burn-out ligt de oorzaak hiervan in stress als gevolg van langdurige overbelasting op het werk of in de gezinssituatie. Bij burn-out komen vaker dan bij depressie ook lichamelijke klachten voor.

Een heel belangrijk verschil ligt in de oorsprong van de term: burn-out komt voort uit de wereld van de bedrijfsgeneeskunde en de ARBO problematiek, het is geen officiële GGZ diagnose. In GGZ instellingen wordt burn-out vaak behandeld als een depressie waarbij er extra aandacht wordt besteed aan werk en stress gerelateerde problemen.

Zorgkaart Nederland

Sitemap