Psychische problemen

Posttraumatische stress stoornis

Wat is Posttraumatische stress stoornis?

De Posttraumatische stress stoornis (PTSS) is een specifieke vorm van een angststoornis. Wanneer u iets heel ergs heeft meegemaakt (zoals een oorlog, een overval, een ongeluk of seksueel geweld), kan die gebeurtenis steeds op een indringende manier in uw gedachten of dromen terugkomen. Het is alsof de gebeurtenis zich telkens weer voor uw ogen afspeelt, alsof u het steeds opnieuw beleeft. Dit is posttraumatische stress.

Zo’n 10 % van de mensen die een traumatische ervaring heeft gehad, ontwikkelt een PTSS. Vrouwen en kinderen zijn er kwetsbaarder voor dan mannen.

Symptomen Posttraumatische stress stoornis

Een PTSS kan gepaard gaan met verschillende verschijnselen, die elkaar afwisselen. Niet iedereen heeft in dezelfde mate last van de verschijnselen:

Herbeleving

Vermijding

Verschijnselen van spanning en verhoogde waakzaamheid

Overige verschijnselen

Oorzaken PTSS

Waarom de één een Posttraumatische stress stoornis ontwikkelt en de ander niet, is niet precies bekend. Wel is duidelijk dat een aantal factoren een rol speelt:

DE AARD EN DUUR VAN DE TRAUMATISCHE GEBEURTENIS

Gebeurtenissen waarbij maar één slachtoffer was betrokken, blijken moeilijker te verwerken dan gebeurtenissen met meerdere slachtoffers. Hetzelfde geldt voor gebeurtenissen die herhaaldelijk optreden of zich uitstrekken over een langere tijd, zoals kindermishandeling en incest.

PSYCHISCHE/SOCIALE  FACTOREN

Mensen die goed over hun gevoelens kunnen praten en positief denken, hebben minder kans op een PTSS dan degenen die gesloten en verlegen zijn. Steun en begrip uit de omgeving vergemakkelijken eveneens het verwerkingsproces.

BIOLOGISCHE FACTOREN

Hoe mensen met stress omgaan, is gedeeltelijk erfelijk bepaald. Daarnaast kunnen nare ervaringen op jeugdige leeftijd er voor zorgen dat het stress-systeem als het ware verkeerd is afgesteld. Dit vergroot de kans op het ontwikkelen van een PTSS.

Tips

TIPS VOOR U ZELF

TIPS VOOR DE OMGEVING

Behandeling

Lees verder over de behandeling van Posttraumatische stress stoornis.

Zorgkaart Nederland

Sitemap