Psychische problemen

Paniekstoornis

Wat is een paniekstoornis?

Mensen met een paniekstoornis worden op volkomen onverwachte momenten overvallen door paniekaanvallen. Een paniekaanval is een relatief kortdurende periode van hevige angst die toeslaat terwijl daar geen duidelijke aanleiding voor is. Uw leven wordt beheerst door de angst voor deze paniekaanvallen.

Symptomen

Een paniekaanval gaat gepaard met minstens vier van de volgende verschijnselen:

Paniekstoornis met straatvrees

Het komt regelmatig voor dat de paniekaanvallen worden uitgelokt door situaties waar je niet zomaar weg kunt. Zoals het openbaar vervoer, in een rij bij de supermarkt, in een bioscoop, restaurant of theatervoorstelling. De angst voor deze situaties en vermijden ervan wordt straatvrees, of ook wel agorafobie of pleinvrees genoemd.

Symptomen paniekstoornis met straatvrees

Angst om niet weg te kunnen in rij wachtenden, openbaar vervoer, restaurant, bioscoop, mensenmassa’s.

WAAR KOMT HET DOOR?

Een paniekstoornis wordt net als andere angststoornissen veroorzaakt door een combinatie van biologische, sociale en psychische factoren.

BIOLOGISCHE FACTOREN

In de ene familie komen angststoornissen meer voor dan in de andere. Erfelijkheid speelt daarin een rol, maar ook de opvoeding.

SOCIALE FACTOREN

Een angststoornis begint vaak na een ingrijpende levensgebeurtenis. Dat kan zowel een negatieve gebeurtenis zijn (ziekte, sterfgeval, scheiding, verhuizing, ontslag) als een positieve gebeurtenis (geboorte kind, promotie). Sociaal isolement, onbegrip in de naaste omgeving, chronische overbelasting en chronische lichamelijke klachten/aandoeningen houden een angststoornis daarnaast in stand.

PSYCHISCHE FACTOREN

Een angststoornis komt vaker voor bij mensen die slecht voor zich zichzelf opkomen, hun gevoelens moeilijk uiten en probleemsituaties/conflicten uit de weg gaan.

Tips

TIPS VOOR U ZELF

TIPS VOOR DE OMGEVING

Behandeling

Lees verder over de behandeling van een paniekstoornis.

Zorgkaart Nederland

Sitemap