Psychische problemen

Dwangstoornis

Wat is een obsessieve-compulsieve stoornis?

Nauw verwant aan angststoornissen zijn dwangstoornissen, ook wel obsessieve-compulsieve stoornissen genoemd. Mensen die lijden aan een dwangstoornis worden geteisterd door beangstigende dwanggedachten (obsessies) en proberen hun angst te bedwingen door dwanghandelingen (compulsies). Het kan er toe leiden dat iemand honderd keer per dag controleert of het gas uit is of tot bloedens toe zijn handen wast.

Symptomen

In het algemeen gaat angst gepaard met:

Dwangstoornissen gaan net als andere angststoornissen vaak samen met andere psychische problemen, zoals bijvoorbeeld depressie of alcoholverslaving.

WAAR KOMT HET DOOR?

Een dwangstoornis wordt net als andere angststoornissen veroorzaakt door een combinatie van biologische, sociale en psychische factoren.

BIOLOGISCHE FACTOREN

In de ene familie komen angststoornissen meer voor dan in de andere. Erfelijkheid speelt daarin een rol, maar ook de opvoeding.

SOCIALE FACTOREN

Een angststoornis begint vaak na een ingrijpende levensgebeurtenis. Dat kan zowel een negatieve gebeurtenis zijn (ziekte, sterfgeval, scheiding, verhuizing, ontslag) als een positieve gebeurtenis (geboorte kind, promotie). Sociaal isolement, onbegrip in de naaste omgeving, chronische overbelasting en chronische lichamelijke klachten/aandoeningen houden een angststoornis daarnaast in stand.

PSYCHISCHE FACTOREN

Een angststoornis komt vaker voor bij mensen die slecht voor zich zichzelf opkomen, hun gevoelens moeilijk uiten en probleemsituaties/conflicten uit de weg gaan.

Tips

TIPS VOOR U ZELF

TIPS VOOR DE OMGEVING

Behandeling

Lees verder over de behandeling van een dwangstoornis.

Zorgkaart Nederland

Sitemap