Behandelingen

Behandeling angststoornis

Hoe behandelt PuntP angststoornis?

Continu bang zijn terwijl er geen gevaar dreigt. Leven met een angststoornis is moeilijk en beperkt iemand in zijn of haar dagelijks functioneren. Een angststoornis gaat bijna nooit over zonder behandeling. Gelukkig zijn angstklachten meestal goed te behandelen. Doel van de behandeling is uw klachten te verminderen of helemaal te laten verdwijnen.

Veel van wat we denken gaat automatisch en noemen we daarom ‘automatische gedachten’. Veel van deze automatische gedachten bevatten een bepaalde denkstijl die niet realistisch is(niet door feiten onderbouwd). Voorbeelden van denkstijlen zijn:

In de behandeling zoeken we naar uw automatische gedachten en denkstijlen en gaan deze vervangen door ‘helpende’ gedachten. Door anders te denken gaat u zich anders voelen en kunt u andere doen. U hoeft situaties niet meer te vermijden. Of u leert te accepteren dat bepaalde dingen onveranderbaar zijn.

Bekijk hier de  Brochure Angst (PDF) over de behandeling van angst bij PuntP.

Wat doet uw therapeut?

Wat doet u?

BEHANDELMETHODEN

De meeste gebruikte behandelmethode voor angststoornissen bij PuntP is cognitieve gedragstherapie. Maar ook eye movement desensitization and reprocessing (EMDR), Interpersoonlijke therapie (IPT) of acceptance and commitment therapy (ACT) kan worden gebruikt. Daarnaast zijn de therapeuten van PuntP gespecialiseerd in nieuwe technieken. Lees verder over de verschillende behandelmethoden.

Soorten behandeling angststoornis

Welke behandeling voor u geschikt is, is afhankelijk van een aantal factoren: niet alleen de mate van uw angstklachten en hoe lang u al angstklachten heeft, maar ook welke methode het best bij u past.

INDIVIDUELE GESPREKSTHERAPIE

De meest gebruikte behandelvorm is individuele gesprekstherapie. Soms in combinatie met het nemen van medicijnen. U heeft ongeveer 15 gesprekken bij PuntP over een periode van zes maanden. Na het 7e gesprek heeft u een evaluatiegesprek. Voor sommige cliënten is het nuttig om de partner een aantal keer mee te nemen naar het gesprek.

GROEPSTHERAPIE

Ook is het mogelijk om groepstherapie te volgen. U komt dan 10 tot 15 keer in een groep met acht mensen die ook angstklachten hebben. Een groepsbijeenkomst duurt anderhalf uur. Tot slot is het mogelijk een blended behandeling te volgen.

BLENDED

De online behandeling, ook wel blended behandeling genoemd is een combinatie van online opdrachten en gesprekken met een behandelaar bij PuntP in de spreekkamer.

FARMACOTHERAPIE

Bij sommige mensen met angstklachten is het nodig om naast gesprekstherapie medicatie te nemen. Er zijn twee soorten medicijnen die veel worden gebruikt bij angststoornissen:

In de eerste plaats de zogenaamde antidepressiva. Deze medicijnen tegen depressie helpen ook tegen angstgevoelens. Ze zijn goed te combineren met gedragstherapie en verhogen de kans van slagen van de therapie.

Ten tweede worden soms angstremmende middelen voorgeschreven: kalmerende middelen of anxiolytica. Deze medicijnen verminderen de angstgevoelens en geven een rustiger gevoel. De angstklachten komen echter terug zodra met deze medicijnen wordt gestopt. Bovendien werken ze verslavend. Bijwerkingen van deze medicijnen zijn sufheid en moeheid.

Zorgkaart Nederland

Sitemap