Arkin start TeamUp voor behandeling hoog risico op psychose

Per oktober 2018 heeft Arkin een nieuw team: TeamUp. Acht gespecialiseerde medewerkers vanuit verschillende onderdelen van Arkin gaan zich richten op de screening en behandeling van cliënten met Ultra Hoog Risico symptomen (UHR) in heel Amsterdam. Onze missie is vroege signalering en behandeling van cliënten met UHR symptomen, met als doel om de problematiek in een vroeg stadium te herkennen en direct goede zorg te bieden waardoor erger wordt voorkomen.

WAAROM TEAMUP?

Uit onderzoek blijkt dat 22% van de mensen die voldoen aan de zgn. ‘Ultra High Risk’ symptomen (UHR) na één jaar een psychose heeft ontwikkeld. Na drie jaar is dit zelfs 36%. Daarnaast hebben deze mensen ook een verhoogde kans op depressie, angststoornissen of PTSS. Als deze mensen behandeld worden met specifieke cognitieve gedragstherapie, blijkt dat ongeveer de helft van de psychoses voorkomen kan worden, ook op lange termijn. Bovendien blijkt bij deze groep een beter algemeen functioneren en minder andersoortige psychische klachten dan de groep die geen CGT krijgt. Daarnaast zorgt tijdig behandelen voor minder zorgkosten dan als we niet zouden behandelen. De winst van deze behandeling is dus enorm.

VOOR WIE?

Het team startte bij Arkin BasisGGz met screenen van cliënten of er mogelijk sprake is van UHR. UHR criteria stellen we daarna vast met uitgebreide diagnostiek. Vervolgens worden deze cliënten behandeld door één van de behandelaars van TeamUp. Naast UHR is er in 90% van de gevallen sprake van nog een andere diagnose, veelal PTSS of depressie. Bij TeamUp behandelen we zowel de andere diagnose, als de UHR symptomen.

TeamUp werkt voor cliënten van alle onderdelen binnen Arkin én stadsbreed. Dus ook de huisarts kan bij ons terecht voor diagnostiek, advies en doorverwijzing.

MEER WETEN?

Neem gerust contact met ons op! Aanmelden en informatie kan via: teamup@arkin.nl